20200115-DSC_1872

Egypt I Cairo-Luxor

Aswan: 18.01.202

Eigenlijk wilden we in 2013 onze wereldreis beginnen door van Berlijn naar Kaapstad te rijden.
Toen werd het onrustig in Noord Afrika en begonnen ze te vechten in Syrië.
Daarom zijn wij toen begonnen in Zuid Amerika.
Nu 7 jaar later is het wel weer mogelijk om van Egypte zuidwaarts te rijden.
We kregen in 2019 de nieuwe Djoser gids en daar stond een rondreis Egypte -Sudan in en dat leek ons wel een goede mogelijkheid om te zien het het daar nu is.
We zij al meermaals met een groepsreis van hun mee geweest en hebben daar goede ervaringen mee.
Dus geboekt en op maandag 13 januari vliegen wij naar Istanbul, stappen daar over op de vlucht naar Caïro waar ook de groep uit Nederland mee moet. En dat klopt, we treffen elkaar op het vliegveld aldaar bij de man met het bord „Djoser“ die ons door de douane lootst en ons overdraagt aan onze groepsleider Sjoerd.
Het is al later als we in ons hotel aankomen en we gaan naar bed, morgen vroeg op, dat is een Djoser principe….. dit is geen vakantie….
Het is fris in Caïro en ik ben blij met mijn nieuwe donzen deken die ik bij me heb voor het kamperen later in de reis, op het bed alleen een laken en een dun dekentje, Jos kruipt zelfs lekker in zijn mummie slaapzak ( zeer toepasselijk bij een bezoek aan Egypte)
Op onze eerste dag in Caïro gaan we met de metro naar de Koptische wijk.
Naast het metrostation is een groot complex van kerken, museum, kapellen en een Synagoge. Iets verderop staat een grote moskee.
Weer met de metro terug naar het centrum. Sjoerd neemt ons eerst mee naar de beste falafel tent van Cairo voor een snelle lunch en daarna naar het Egyptisch museum.
Overvol en stoffig, je kunt zien dat er de laatste tijd niet veel meer aan onderhoud wordt gedaan. Binnenkort gaat het nieuwe museum open, zeggen ze…
Dit staat vlak bij de Pyramiden van Gizeh.
s’Avonds gaan we met taxi’s de stad in, eten een soort Egyptische pannenkoek en maken een wandeling door de Suuq.
Vandaag naar de Pyramiden, maar eerst naar Memphis om het liggende beeld van Ramses II te bewonderen. Dan naar de trap pyramide van Djoser in Saqarah.
Na de lunch naar Gizeh, we hebben ruimschoots de tijd om daar rond te
Het meest indrukwekkende was voor ons de boot, helemaal gaaf en 4500 jaar oud!
Eind van de middag halen we onze bagage op en gaan naar het station. Om 20.00 uur nemen we de nachttrein naar Luxor, een luxe cabine voor ons tweeën, zelfs met wastafeltje.
Na een heel vroeg ontbijt zijn we morgens om 5 uur in Luxor
Afwijkend van het programma hebben we met zijn allen besloten, op voorstel van Sjoerd, direkt naar het dal der koningen te gaan. Dat was een goed idee, we waren de eersten. Konden mooi foto’s maken zonder al die Aziaten die na ons kwamen..
We bezoeken drie graven. Jos was hier 40 jaar geleden ook al en ziet nu de „vooruitgang“. We rijden met een treintje van de kassa naar de graven. De meesten hebben een mooi aangelegde entree.
Wat wel veel beter is nu is de verlichting, dank de LED zijn de tekeningen en inscripties heel mooi verlicht.
Ook naar de Tempel van Hatsjepsoet gaat het met een treintje. Er is veel gerestaureerd, de meningen zijn er over verdeeld of dit een goede zaak is, je ziet nu hoe het was, of dat men de ruïnes laat zoals het was.
Aansluitend naar Deir el-Medina, de plek waar de arbeiders woonden die de graven in de rotsen hebben uitgehakt. De twee graven van de hoofdwerklieden waren de moeite waard om te zien.
Nog even voorbij bij de Memnonkolossen waar ik mijn kleine teen open haal, niet aan een oude steen maar aan een betonnen drempeltje…..
Met lunchtijd waren we weer in het hotel en kon iedereen zijn eigen gang gaan. We zijn eerst wat gaan eten, dan wat uitrusten en toen gaan rondlopen. De Luxor tempel lag tegenover het hotel, hebben we van achter de hekken bekeken, verder langs de Nijl richting museum. Dat was nog dicht tot 5 uur, dat duurde ons te lang dus hebben we dat maar gelaten.
De volgende morgen naar de Karnak Tempel.
Met de boot over naar de westkant van de Nijl om daar te lunchen. Daarna kwam een groot deel van onze groep ook daarheen om te gaan fietsen door de velden.
Sjoerd weet de weg en bijna in race tempo gaan we over kleine weggetjes, door dorpen waar we de bezienswaardigheid van het jaar waren naar de tempel van Ramses III bij het dorp Medinat Habou. Bijna geheel intakt maar wordt bijna niet door Touristen bezocht.
Na onze avond falafel naar bed en de volgende morgen weer vroeg op. Een mooie grote bus
staat klaar om ons naar Aswan te rijden.
We stoppen onderweg bij de tempel van Horus in Edfoe. Vanwege de lange afstand vandaag is er geen tijd om te lunchen en terwijl wij de tempel bekeken heeft Sjoerd voor iedereen falafel gehaald.