20200120-DSC_1958

Egypt I Aswan-Wadi Halfa

Wadi Halfa: 21.01.2020
Aan het eind van de middag zijn we in Aswan. Onderweg bezoeken we nog de Tempel van Horus in Edfoe, we hebben deze mooie tempel wel snel bekeken want we zijn een beetje tempel moe. We logeren in het mooiste hotel van deze reis in Egypte. Het heeft zelfs een zwembad maar helaas is de temperatuur zodanig dat een duik niet is aan te bevelen.
Dat is eigenlijk de hele tijd al zo, stralende zon maar koude wind!
Ook zit er direkt naast het hotel een koffie tentje met zeer goede Italiaanse koffie, waar we s’morgens en s’avonds onze behoefte bevredigen..
De volgende morgen gaat de groep naar de tempel van Isis op het Philae Island. Jos is daar al geweest en ik heb al wel genoeg tempels gezien. Wij brengen een bezoek aan het zeer mooie Nubisch Museum. Een goede voorbereiding op de rest van de reis in Sudan.
Met zijn allen in de boot naar de overkant waar we bij een Nubische familie gaan lunchen. daarna varen we naar Kitschener Island om de botanische tuin te bewonderen, vervolgens naar Elefantine Island voor een wandeling door een Nubisch dorp en drinken thee bij een familie die Sjoerd goed kent.
We varen terug naar Aswan terwijl de zon achter de duinen onder gaat.
Een mooie grote bus brengt ons verder door de woestijn naar Abu Simbel een afstand 300 kilometer waar we aan het eind van de middag aan komen.
Direkt naar de tempel van Ramses II, ook hier is er in vergelijking met 40 jaar geleden veel veranderd.Toen kwam je met het vliegtuig, Was er geen dorp en kon Jos nog kijken in de Dome. loop je door wel gevoeld 50 souvenir winkeltjes over een mooi pad naar de tempels. Deze liggen er natuurlijk nog even zo mooi bij. Let op de foto, die lampen op de beelden.
Die avond dineren we met zijn allen in een restaurant.

De volgende morgen een kwartier voordat de veerboot over het Nasser Meer vertrekt krijgen we het sein dat de bus met ons er in kan vertrekken.
De boot brengt ons naar de overkant. Is er in Abu Simbel nog een haven, aan de overkant landen we in het zand. Nog 30 km rijden en we zijn bij de Soedanese grens.

Hier worden onze passen ingenomen voor de Departure tax en andere ..?.. wij mogen in het café gaan zitten wachten. Dit duurt…

Maar na een paar uur komt onze gids met de paspoorten. Nu moeten we wachten op het busje dat ons komt halen om ons naar de Sudanese grens te brengen.
De afstand is maar een paar honderd meter maar je mag dat niet lopend doen…
We wachten…en wachten… busje komt in 10 minuten…. busje komt in 10 minuten…na goed 3 uur komt het busje dan eindelijk…..was kapot zijden ze….
Bij de Sudanese grens moet je minstens 4 formulieren invullen en wachten op de visa.
Dit kan ook duren, maar gelukkig hebben ze dit veranderd en wordt de visa op het bureau in Wadi Halfa afgehandeld en kan de gids dat regelen.
Wij alleen nog met onze bagage in de chaotische hal door de scanner. We mogen voorkruipen en redelijk vlot zijn we er dan door.
Buiten staan 7 landcruisers op ons te wachten die ons naar het hotel in Wadi Halfa brengen en ook de rest van de reis ons vervoer zijn.