20140120-dsc_3780-1

Brazilië | Chapada Diamantiana – Minas Gerais

Brazilië | Minais Gerais | 21.01.2014

Weer een aantal reis dagen met mooie landschappen, landbouw, bergen en vlaktes. Alleen waren dit keer enkele (hoofd)weg gedeeltes heel slecht, vol gaten, en dat is niet bevorderlijk voor de snelheid. Uiteindelijk bereikten we Diamantina. In de 18e eeuw was het het centrum van de omliggende diamant mijnen. Het heeft nog een goed bewaard gebleven historische binnenstad, waar de nodige Braziliaanse toeristen en kijkje komen nemen. Eindelijk weer eens wat gedronken op een terrasje!

De volgende dag verder naar Mariana, we nemen een binnendoor weg. Voor de verandering loopt deze voor een groot gedeelte door schilderachtige dalen. Groene bergen, grote bossen bamboe en een meanderende rivieren. Het kon ook de Ardennen zijn. We volgen nu de ” Estrada Real” de Koningsweg die van Diamantina naar Rio de Janeiro loopt en veel oude barokke stadjes aandoet. Hoe dichter we bij ons doel komen hoe bergachtiger de omgeving. Rondom Mariana zijn nog veel productieve mijnen waaronder ijzererts, Het stadje zelf heeft ook weer een goed bewaard gebleven historisch centrum.

Wij overnachten in een katholiek internaat, Ave Maria boven de deur en de kapel naast de slaapkamer…

We houden ons deze vakantie al een tijdje bezig met de zonnestand. De evenaar loopt door Macapa en de zuiderkeerkring net ten zuiden van Rio de Janeiro. En aangezien de zon weer op weg is naar het noorden moeten wij hem tegen komen.

Volgens ons was dat vandaag, 20 januari, het geval. Om  twaalf uur geen schaduw te zien en stonden wij dus in het Zenit. ( de zon loodrecht boven ons).

Ouro Preto is het grote broertje van Mariana, alles is hier wat groter. Meer kerken en musea. Het staat ook op de Unesco lijst maar wij vinden Mariana leuker.

Wieder einige Tage fahren bis zum nächste Ziel das Städtchen Diamantina. Hier fangt der “Estrada Real” an, eine Straße bis Rio de Janeiro entlang Barocke Städte.
Diamantina hat eine schöne historische Altstadt. Weil hier auch Brasilianische  Touristen sind gibt es endlich mal wieder etwas zu trinken auf eine Terrasse. Der nächste Tag keine Weitblicks mehr,  wir fahren durch ein Tal nach Mariana. Diese Stadt ist umgeben von Eisenerz produzierende Mienen. Wir übernachten in ein katholisches Internat. Ave Maria über der Tür und die Kapelle neben das Zimmer. Auch hier eine schöne Altstadt. Ein paar Kilometer weiter liegt Ouro Preto, der große Brüder von Mariana, hier ist alles etwas größer, mehr Kirchen und Museums, aber uns gefällt Mariana besser.

 


Brazilië | Chapada Diamantina | 17.01.2014

De volgende dag weer veel mooie vergezichten. De natuur wordt groener en er komt weer meer “leven” . We overnachten nog een keer onderweg en rijden de andere morgen verder. Door een kilometers lange wolk van vlinders, zoveel hebben we er nog nooit bij elkaar gezien, rijden we het laatste stuk tot de afslag naar Igatu.
Een kleine weg van natuursteen slingert omhoog, zou dit de goed weg zijn? Er rijd een pick up voor ons waar een zak uitvalt, die rapen wij op, en als zij dat even later bemerken hebben wij de gelegenheid te vragen of dit echt de goede weg is. Ja gewoon doorrijden. En dan kom je in een oud mijnwerkers dorpje waar de tijd lijkt stil te staan. Vroeger werd hier naar Diamanten gezocht.

We hadden alleen een naam en een telefoonnummer, maar ja, geen net, maar het dorp is zo klein dat iedereen elkaar kent. Een vriendelijke jonge dame ging ons voor over een slingerpaadje de berg op.

Boven troffen we een aardige jonge man die eerst niet snapte wie we waren, toen hij in de gaten kreeg dat wij ook Duits spraken haalde hij er een andere jonge man bij die vloeiend Duits sprak. Hij bleek de broer van de dame, zij was even weg maar zou zo terug komen. We werden natuurlijk uitgenodigd binnen te komen en troffen daar ook zijn gezin aan. Laten die nu ook uit Berlijn komen. Na het eten hun bijzondere huis gezien, het is tegen de rotsen gebouwd of beter gezegd er omheen gedrapeerd. Ze zijn het nog steeds aan het uitbreiden.

Op hun advies de auto geparkeerd onder oude Eukaliptus bomen naast de kerk waar wel vaker mensen kamperen. Eindelijk weer eens in de auto slapen…
Maar omdat volgende week de Heilige Sebastianus geëerd wordt moet er geoefend worden in de kerk voor de processie en daarbij wordt ook vuurwerk afgeschoten en dat moet je ook oefenen, zelfs morgens vroeg om 6 uur!
Een dag uitrusten, een mijn bezoeken, een wandeling naar wat watervallen, en rondom deze geweldige natuur.
Maar we moeten verder richting het zuiden, door de Planalto, een hoogvlakte van 500 tot 1000 meter richting Bela Horizonte.