unbenannt-1010028

Brazilië I Zuid

 

Brazilië: Foz do Iquacu   27.01.2014

Eindelijk op een echte camping overnacht, wel met jaren zestig charme, in een nationaal park vlak bij Rio de Janeiro.

De volgende dag op naar de Copacabana! Met de Defender over de boulevard, maar helaas nergens een parkeerplaats te vinden. Dan maar naar Ipanema, zelfde laken een pak. Bij het volgende strand eindelijk een plekje, maar ja, dat is niet zo beroemd en de mooie meisjes komen ook niet tot hier….

Wat het mooie is van de stranden hier is dat het alleen strand is. Geen strand tenten, geen café’s, alleen kleine drank kiosken. Nog een paar stranden verder vinden we een camping van de camping club, en als je daarvan geen lid bent betaal je voor een nacht meer dan in een pousada, maar je staat dan wel vijftig meter van het strand. Voor het slapen dus  baden in zee, en jawel, ik ook! (Voor het eerst sinds lange tijd). Warm is het hier aan de kust, ook s’nachts.

De kust tussen Rio de Janeiro en Sao Paulo is een van de mooiste van Brazilië.  Veel baaien met mooie stranden en eilandjes. Bergen tot aan de zee.

Ons volgende doel is het stadje Paraty. Tot de zeventiger jaren niet aangesloten op het wegennet en dus nog helemaal in originele staat, 17e eeuws, en heel toeristisch.
Wel mooi opgeknapt, de straten bestaan uit grote keien, wat het lopen niet makkelijk maakt. Gelukkig wel autovrij.
We staan ook hier op een kleine camping. Nog eenvoudiger en heter dan de vorige. Wel direct aan het water en het stadje. Een voorbeeld van de Braziliaanse way of live, elke caravan heeft een tv, het restaurant waar wij naast staan ook, op het strand is het ook een gezellige boel en in het stadje is ’s avonds een live concert. Hiertegen zijn geen oordopjes opgewassen!

De volgende morgen, na een slapeloze nacht, ons boeltje gepakt en opzoek naar wat meer rust. Een uur verder vinden we dat op een kleine camping in de natuur op honderd meter van het strand.
We gunnen ons een extra dag vakantie, lekker niets doen, aan het strand het Braziliaanse strandgebeuren bekijken, daarbij een beetje verbranden ook al zit je in de schaduw. We hebben nu ook de tijd om te kijken waar de reis verder naar toe gaat.

Kijk toch eens hoe fris en monter ze nog is op haar zestigste verjaardag:

 

We gaan richting watervallen van Iguacu, op de grens van Brazilië, Paraguay en Argentinië. Daarvoor gaan we langs de kust naar het zuiden, ruim voorbij aan Sao Paulo naar Curitiba, en dan landinwaarts. De weg naar het westen gaat weer door een heel ander landschap. Nu is het heuvelig en een en al landbouw. Hier zijn veel Duitse en Italiaanse emigranten neergestreken. Het lijkt ook een beetje op midden Duitsland. Mais en bonen zo ver het oog reikt, en dat is hier heel ver!

De watervallen van Foz do Iguacu, de grootste van Amerika, zijn de moeite waard. In deze tijd van het jaar is er veel water en het geheel in volle pracht te bewonderen. De vele toeristen worden 10 km voor de watervallen in bussen verder vervoerd. Over verharde paden loop je dan langs de watervallen om aan het eind weer in de bus te stappen terug. Ook hebben we de grote stuwdam bezocht, weer in de bus. Hier had ik een bijzonder moment, men vroeg of we al 60 jaar waren. Jos nog niet, maar ik dus net wel. Mocht ik voor de helft van het geld, mijn eerst senioren korting!

Rio de Janeiro ist das nächste Ziel. Jos möchte gern ans Meer an das Copacabana wo, wie Mann sagt, die schöne Mädchen sind… Leider kein Parkplatz zu bekommen, auch am nächsten, das Ipanema nicht. Erst beim folgende Strand war Platz aber da gab es keine schöne Mädchen …. Von Rio bis Sao Paulo ist die schönste Küste von Brasilien. Kleine Strände und Inseln, in traumhafte Buchten. Halbwegs liegt Parate, eine historische klein Stadt die bis die 70 Jahre nicht über eine Straße zu erreichen war und deswegen gut erhalten ist. Sehr Touristisch, abends sehr laut, deshalb sind wir am nächsten Morgen wieder los. Eine Stunde weiter eine kleine Natur Camping am Meer gefunden für die nächste zwei Nächte. Wir überlegen wie es weiter gehen soll. Das Meer reicht uns und wir entscheiden uns für die Wasserfälle am drei Länder Eck, Paraguay, Argentinien, Brasilien. Nach Foz do Iguacu geht es durch eine hügelige  Landschaft . Endlose Felder mit Mais und Bohnen. Hier wohnen viele deutsche und italienische Immigranten, es ist hier auch ein bisschen wie in Mittel Deutschland. Die Wasserfälle sind die größte von Amerika. Sehr beeindruckend, weil um diese Jahreszeit viel Wasser im Fluß ist. Gut organisiert wird man mit Busse dahin gebracht, lauft über einen Beton weg der Ufer entlang und am Ende mit dem Bus zurück. Der nächste Tag zur Staudamm. Auch wieder im Bus. Da habe ich dann meine erste Senioren Rabat bekommen!